Terug naar Recreatiesport

Jongensturnen

Voor jongens die de kleuterleeftijd ontgroeid zijn biedt Turncentrum Twente Jongensturnen (JO) aan. Jongens van 6-12 jaar kunnen we op deze wekelijkse les terecht. De lessen duren elk anderhalf uur. Net als bij de meisjesgroepen wordt er middels speelse vormen aandacht besteed aan de voorwaarden van het turnen. Kracht, coördinatie en houding worden in allerlei uitdagende situaties ontwikkeld. Dit natuurlijk wel aangepast op de doelgroep: jongens. 

 

De jongensles

De lessen beginnen met een spel of hardlopen als warming-up. Ook een estafette is mogelijk. Daarna worden wat oefeningen om de voorwaarden te ontwikkelen. Kracht is voor jongens bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel in het turnen. Hiermee worden de spieren sterker gemaakt.

Daarna volgt de kern van de les. Er worden verschillende toestelsituaties opgebouwd waarop de jongens aan de slag gaan. Er wordt gewerkt met echte “jongenstoestellen”. Dit zijn met name brug met gelijke liggers, lange mat, ringen, rekstok en minitrampoline. Daarnaast wordt natuurlijk ook wel eens gebruik gemaakt van andere toestellen zoals touwen, trapeze, schuin vlak, kastspringen en soms een luchttumbling. Alle oefeningen worden afgestemd op het niveau en leeftijd van de jongens. De jongens worden uitgedaagd om hun grenzen te verleggen en nieuwe onderdelen te leren. Maar ook hier staat het plezier centraal. De jongens moeten met een tevreden gevoel naar huis gaan.

Jongens van 11/12 jaar kunnen, als zij dat willen, overstappen naar de Tumble&Jumples voor meiden en jongens van (ruim) 11 tot 16 jaar.

 

juni 09 299

 

Activiteiten

Door het jaar heen worden diverse activiteiten voor de TCT leden georganiseerd. Ook de jongens zijn daarbij van harte welkom. Je kunt daarbij denken aan een pietenochtend, kamp of een speurtocht. Aan het einde van het schooljaar worden er onderlinge wedstrijden gehouden. Alle recreatiegroepen kunnen daaraan deelnemen. Jongens turnen op lange mat, minitrampoline, brug en rekstok. De groepen zijn verdeeld naar leeftijd en niveau. Na afloop ontvangen alle jongens een diploma. Tevens zijn er medailles te winnen.

 

Lestijden

Wil je ook graag de beginselen van jongensturnen leren op heel veel verschillende toestellen? Wil je een handstand, borstwaartsom of vouwhang kunnen? Kom dan eens langs bij Turncentrum Twente! Er worden twee jongenslessen gegeven door Turncentrum Twente op vrijdag en zaterdag. Kijk hiervoor in het rooster.