Terug naar Recreatiesport

Kleutergym

Kleuters (4 t/m 6 jaar) hebben plezier in bewegen. Elke stoeprand, bank of iets dergelijks nodigt hen uit om te bewegen, te spelen en te ontdekken. De kleuter maakt een enorme ontwikkeling door, waarbij deze drang tot bewegen erg belangrijk is. Helaas hebben kinderen vaak te weinig ruimte om optimaal te kunnen bewegen of worden ze geremd door angstige ouders.
Bij kleutergymnastiek proberen wij aan de bewegingsbehoeften van elke kleuter te voldoen.
Elk kind is anders; het ene kind is bang om over kop te gaan, het andere kind heeft hoogtevrees en weer een ander kent geen vrees. Bij kleutergymnastiek worden situaties geboden die passen bij de kinderen en die elk kind op zijn eigen niveau kan beleven en waarop elk kind zich op zijn eigen tempo en mogelijkheden ontwikkelt. Daarbij proberen wij als leiding het kind te stimuleren steeds een stapje verder te gaan. Er wordt steeds uitgegaan van de belevingswereld van het kind.
Elke gymles ziet er weer anders uit. En de meeste kinderen hebben er veel plezier in. Of het nu een soepel of een minder soepel kind is, wij houden er rekening mee, want kleutergym is er voor ALLE kleuters.

Hoe ziet een les eruit:

  • inleiding: dit kan zijn een actief spel of bewegen op muziek
  • klein materiaal: de kinderen ervaren het spelen met ballen, hoepels,ringen, blokken, pittenzakjes enz. Ook krijgen zij gerichte opdrachten
  • toestelkern: er staan een aantal toestelsituaties waarmee de kinderen de volgende bewegingsvormen leren: duikelen, steunspringen, balanceren, ver-/ hoogspringen, diepspringen, klauteren, rollen, zwaaien, slingeren, schommelen, klimmen
  • slot: afhankelijk van de inleiding wordt hier een dansje o.i.d. op muziek gedaan, of een spelletje (tikspel, kringspel, stiltespel)