Boodschap van Marieke van der Plas: gymsport kan onder voorwaarden per 1 juli 2020 ook naar binnen

28 mei 2020

Wat een spannende week hebben we achter de rug. Tot op het laatst was het onduidelijk of er eerder dan 1 september binnen kan worden gesport. Na een intensief traject kwam gisteravond het verlossende woord van het kabinet: het mag per 1 juli.

Vanmiddag volgden de brief en het afwegingskader binnensport die de minister aan de Tweede Kamer heeft gestuurd waarin concreter staat wat wel en niet mag per 1 juni én per 1 juli, waaronder het opheffen van de 1,5 meter afstand voor de jeugd tot en met 18 jaar. Samen met VWS en NOC*NSF wordt dit verder uitgewerkt en geduid – aan de binnensport zijn strikte voorwaarden verbonden. Parallel daaraan maken wij specifieke richtlijnen en adviezen voor de gymsport die hier weer op aansluiten. Ook komen we terug op de gevolgen voor de SummerMoves Zomerkampen.

De minister president benadrukte tijdens de persconferentie wel dat de verruimingen vanaf 1 juli afhankelijk zijn van hoe Nederland omgaat met deze versoepelingen: “De afgelopen maanden zijn we verstandig omgegaan met de situatie, dat moeten we blijven doen.” En daar sluiten we ons natuurlijk bij aan. We zeggen het iedere keer, de volksgezondheid staat altijd op nummer 1. Graag ook jullie blijvende aandacht hiervoor.

Omdat we de buiteninitiatieven een warm hart toedragen en we voorlopig nog buiten blijven sporten, werken we ook aan een speciaal zomeraanbod vol inspiratie want een aantal clubs wil in de zomer open blijven nu veel kinderen in Nederland blijven voor vakantie. Meteen een mooi moment om nieuwe leden te werven of proeflessen te geven. We hebben veel prachtige voorbeelden gezien waarin onze sport zichzelf van een hele andere kant laat zien en daarmee ook de veelzijdigheid van onze gymsport. Daarnaast kijken we hoe we – samen met de gemeenten en clubs – de gymsportaccommodaties zo efficiënt en goed mogelijk kunnen inzetten voor het zomeraanbod.

De gymsport is klaar om de sport veilig en verantwoord te organiseren. Uiteraard wil een aantal van jullie direct al de zaal in, dat snappen we, maar behoedzaamheid in kabinetsbeleid blijft geboden in deze bijzondere tijd. Dat respecteren we. De clubs, trainers, sporters en ouders die de afgelopen weken geholpen hebben in de lobby, willen we enorm bedanken. In het bijzonder Amélie, Julia en Remke van Neptunus Scheveningen en al die andere sporters die hun stem hebben laten horen. En natuurlijk de initiatiefnemers van de petitie Nicolette en Paul, en de duizenden ondertekenaars.  Laten we die saamhorigheid, flexibiliteit en creativiteit vasthouden. Het maakt ons als gymsport zoveel krachtiger en mooier. Dat hebben we de komende maanden nog hard nodig.

Marieke van der Plas
directeur KNGU

Gymsport kan onder voorwaarden per 1 juli 2020 ook naar binnen!?
error

Like ons ook op social media!