Terug naar Recreatiesport

Werkwijze

Wij zijn van mening dat er een enorme behoefte is aan kwalitatief hoogwaardig bewegingsonderwijs met een uitdagend karakter en afgestemd op deze tijd. Met name voor het kind in de leeftijdsgroep van 2 tot 12 jaar dient een basis te worden gelegd, door het aanreiken van een veelheid aan bewegingsvormen, om later met succes deel te kunnen nemen aan een of andere vorm van sportbeoefening. In ons geval is dat turnen of jazzballet maar het staat natuurlijk iedereen vrij om zelf misschien een andere keuze te maken al naar gelang interesse en aanleg.

Recreatielessen ( Rooster )

Jong geleerd is oud gedaan. Ouder-kindgym (OKG) is voor de peuter van 2 tot 4 jaar die wel graag wat onderneemt maar zich toch wat beter voelt als papa, mama, opa of oma in de buurt is. Want samen gymmen of geholpen worden door mama of papa is nog leuker dan alleen. Samen kun je ook beter met klein materiaal als tennisballen, pittenzakken of springtouwen spelen dan als peutergroep alleen. De les is belangrijk omdat niets zo goed is voor de motoriek van een kind dan gymnastiek! Coordinatie, samenwerken, angsten overwinnen. Dit en nog veel meer wordt in de les verweven. Spelletjes, klimmen en klauteren, rollen, rennen, soms ook op muziek, er komt van alles aan de orde tijdens een gymles. Allemaal dingen die bijdragen aan een goede ontwikkeling van een kind.

 Wanneer een kind naar de basisschool gaat kan het meedoen aan kleutergym (KL). Jongens en meisjes van 4 t/m 6 jaar leren in deze les hun grenzen te verleggen. In een uur wordt gewerkt aan de motoriek en coordinatie, maar ook samenwerken is belangrijk. Spelletjes, verschillende toestelsituaties en bewegen op muziek komen allemaal aan de orde. Alles natuurlijk aangepast aan de leeftijd en mogelijkheden van het kind. 

Voor de leeftijdsgroep meisjes 6 t/m 9 jaar beginnen wij met BasicGym (BG) lessen. Op deze lessen van anderhalf uur besteden we in speelse vormen vooral aandacht aan de voorwaarden van het turnen. Kracht, lenigheid, coördinatie en houding worden in allerlei uitdagende situaties ontwikkeld. Er wordt in vrij grote groepen (25) geturnd maar dan wel onderverdeeld over 4 of 5 situaties met veel begeleiding! Op deze wijze krijgt elke turnster veel aandacht. Tijdens het seizoen vinden een aantal ‘open lessen’ plaats waarbij ouders en familie welkom zijn om de vorderingen van de turnster te bewonderen en zij tevens in staat wordt gesteld een aantal diploma’s te behalen.

IMG_2333juni 09 212IMG_5114IMG_1486

Voor jongens in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar zijn er aparte groepen jongensturnen (JO). Deze lessen duren anderhalf uur en in eerste instantie wordt ook hier op de voorwaarden getraind (kracht, coordinatie en behendigheid). Na de inleiding worden verschillende uitdagende toestelsituaties gebruikt, toegespitst op jongens. Zo komen hier de brug gelijk, ringen, rek en sprong veelvuldig aan bod.

Voor de leeftijdsgroep van 9 t/m 12 jaar bieden wij SpaceGym (SG). In deze lessen van anderhalf uur komt in eerste instantie opnieuw de voorwaardentraining (kracht, lenigheid, coordinatie en behendigheid) aan bod. Daarnaast trachten we vooral het meest kenmerkende van turnen in deze lessen te verwerken namelijk ” het over de kop gaan” en het “ervaren de de derde dimensie”. Kort samengevat Space Gym houdt zich voornamelijk bezig met de thema’s springen, zwaaien en balanceren in allerlei uitdagende en spannende situaties.

Voor de leeftijdsgroep van 11 jaar en ouder bieden wij Tumble&Jump (T&J) lessen aan. Deze groep is een gemengde groep waarin zowel jongens als meisjes turnen. Naast de reeds genoemde voorwaardentraining besteden wij hier voornamelijk veel tijd aan tumbling, ringen en springen. Het luchtkussen, de minitrampoline en dubbelminitrampoline nemen in deze trainingen een centrale plaats in.

Dames en heren vanaf 16 jaar die graag willen turnen en nieuwe elementen willen leren, kunnen terecht bij de turnmix. De groep bestaat uit een mix van oud wedstrijdturnsters, springers en beginners. De training vindt plaats in de turnhal, waar veilig diverse elementen in de valkuil aangeleerd kunnen worden. Naast de vele sprongen op dubbelminitramp, springtoestel, airtumbling en minitramp wordt er ook geturnd op brug en balk.

Meer informatie

U kunt meer informatie vinden over de destbetreffende lessen in het menu onder “Recreatiesport” of door te klikken op de onderstreepte woorden. 
Voor wie meer wil en kan verwijzen wij naar de  Jong Talent Training, de B-selectie  en A-selectie toestelturnen en het groepsspringen.

 
flyer voorkant website
Wedstrijdturnen

De turnsters met wat meer aanleg en ambitie worden in de gelegenheid gesteld om alvast wat verder ”te kijken” bij de Jong Talent Training (JTT). Deze trainingen duren twee uur. Hier krijgen de voorwaarden kracht, lenigheid en coördinatie nog meer aandacht. Hiermee wordt de basis gelegd voor de wedstrijdsport: het toestelturnen en het groepsspringen in wedstrijdverband. In de lessen worden de kinderen in de gelegenheid gesteld op diverse toestellen en toestelsituaties te turnen die in een gewone gymzaal nauwelijks aanwezig zijn. De lessen zijn wat serieuzer van aard dan de recreatielessen, maar het plezier blijft voorop staan. Meer informatie over deze trainingen, de locatie en tijdstip staat op de pagina wedstrijdsport.

Daarna bestaat de mogelijkheid, om in overleg met de ouders, door te stromen naar een van de vele wedstrijdtrainingen voor het toestelturnen of het groepsspringen. We kennen een A-selectie en een B-selectie. Het aantal trainingen is mede afhankelijk van factoren zoals aspiratieniveau, talent en school. Ook hier trainen de turnsters in relatief grote groepen (15 tot 20). Het aspect “het kind moet kind blijven” is binnen het Turncentrum belangrijk en daarvoor heeft elke jonge turn(st)er een groep met leeftijdsgenootjes nodig. De talenten komen uit Hengelo en de directe omgeving van Hengelo zoals Enschede, Borne, Zenderen, Boekelo, Glanerbrug, Vroomshoop en Delden.

Kijk voor meer informatie bij wedstrijdsport.